Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Карфиолът бледнее на цвят, но не и на хранителни вещества.

на 05 март, 2014 ,

Всички сме чували, че кафявият ориз е по-хранителен от белия, пълнозърнестият хляб е по-добър от обикновения бял и бялата захар не само не е полезна за здравето, но също така може да бъде токсична. Чували сме, че колкото по-тъмно зелени са зеленчуците, толкова по-добре. Поощрявани сме и да се храним с разнообразие от плодове и зеленчуци оцветени във всички цветове на дъгата. И така, какво се случва с карфиола? Той не е цветен. Той е бял. Наистина ли е полезен за нас?

За разлика от преработени бели храни, карфиолът има много ползи за здравето:

  • Антиоксидантите предотвратяват процеса на окислението и  съответно увреждането на нашите клетки, помагат за предотвратяване на рака и много други заболявания.
  • Противовъзпалителните свойства на зеленчуците помагат за предотвратяването на артрит, диабет, заболявания на сърцето, синдром на раздразненото черво и други възпалителни заболявания.
  • Фибрите подпомагат храносмилането и детоксикацията.
  • Карфиолът е пълен с витамини, калий и фосфор, които поддържат нервната система, както и мускулите и костите здрави.

Не се чудете, а експериментирайте с карфиола, намерете му място в ежеседмичното ви меню, заради многото ползи, които има за здравето. Пробвайте да си сготвите карфиол на пара с куркума и средиземноморски сос или пък крем супа от карфиол с лук, кимион и индийско орехче. Освен че е здравословна, ароматът, консистенцията и разбира се вкусът на супата си заслужават.

Ето някои забавни факти:

  • Главата на карфиола е един куп от неразвити цветни пъпки.
  • Стъблата са годни за консумация.
  • Грубите външни листа защитават карфиола от слънчева светлина като предотвратяват хлорофила да оцвети зеленчука в зелено. Външните листа на броколите не покриват своите цветни пъпки толкова добре, така че броколите имат възможността да станат зелени от слънчевата светлина.
  • Карфиолът е в едно семейство с броколито и всички видове зеле, които се наричат кръстоцветни зеленчуци.
  • Лесно е да се превари и да се превърне в каша, така че бъдете внимателни!
  • Когато готвите, избягвайте алуминиеви и желeзни съдове: Карфиолът е склонен към химическа реакция с тези повърхности, които превръщат зеленчука жълт.


микро займы онлайн