Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

10 доказани ползи за здравето от турмерик и куркумин

на 25 ноември, 2014 ,

Въз основа на статия от Крис Грунарс

Tурмерик (куркума) е може би най-ефикасната хранителна добавка, която съществува.

Голям брой висококачествени проучвания сочат, че куркума има голяма полза за тялото и мозъка.

Ето 10-те най-важни доказани ползи за здравето от турмерик.

1. Tурмерик съдържа биоактивни съединения с мощни лекарствени свойства

Tурмерик е подправката, която придава жълт цвят на кърито.

В Индия се използва от хиляди години като подправка и лечебна билка.

В последно време науката подкрепя с доказателства това, което е известно на индийците от дълго време…куркумата наистина съдържа съединения с лечебни свойства (1).

Tези съединения се наричат куркуминоиди, като най-важното от тях е куркумин.

Куркуминът е основната активна съставка в турмерик (куркумата). Той пригежава мощни противовъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант.

Съдържанието на куркумин в куркумата, обаче, не е толкова голямо… то е около 3%, на тегло (2).

В повечето проучвания с тази билка се използват екстракти от куркума, които съдържат по-голямо количество куркумин, при дози обикновено надвишаващи 1 грам на ден. Би било много трудно да се достигнат тези нива само като използваме куркума в храната си.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ефекти от него, ще трябва да вземете екстракт, който съдържа значителни количества куркумин.

За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо в кръвотока. Добре е да се консумира черен пипер с него, който съдържа пиперин… естествено вещество, което засилва абсорбцията на куркумин с 2000% (3).

Аз лично предпочитам да приема няколко цели зърна пипер заедно с добавката с куркумин, за повишаване на абсорбцията.

Куркуминът също е мастноразтворим, така че е по-добре да се приема с мазна храна.

Извод: Куркумата съдържа куркумин – вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. В повечето проучвания се използват екстракти от куркума, които са стандартизирани да съдържат големи количества куркумин.

2. Куркуминът е натурално противовъзпалително вещество

Възпалението е невероятно важно.

То помага на организма да се бори срещу чужди нашественици и помага за възстановяване от увреждания.

Без възпаление, патогени като бактериите лесно могат да навлезнат в организма и да нанесат необратими вреди.

Макар че острото (краткосрочно) възпаление е “полезно”, то може да се превърне в сериозен проблем, когато стане хронично (дългосрочно) и действа срещу собствените тъкани на организма.

Смята се, че хроничното, слабо възпаление играе важна роля при почти всички хронични съвременни болести. Тук влизат сърдечните заболявания, рака, метаболитния синдром, болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни нарушения (4, 5, 6).

Затова всичко, което може да помогне в борбата срещу хроничното възпаление, е потенциално важно за превенцията и даже за лечението на тези заболявания.

Оказва се, че куркуминът е силно противъвъзпалително средство – той е толкова мощен, че се равнява по ефект на някои противовъзпалителни лекарства (7).

Куркуминът всъщност е насочен към многобройните етапи на възпалителния процес, на молекулярно ниво.

Куркуминът блокира NF-kB – молекула, която преминава в клетъчното ядро и атакува гените, свързани с възпалението. Смята се, че NF-kB играе важна роля при много хронични болести (8, 9).

Без да навлизаме в ужасяващи подробности (възпалението е изключително сложно явление), основното, което трябва да помним е, че куркуминът е биоактивно вещество, което се бори срещу възпалението на молекулярно ниво (10, 11, 12).

В няколко проучвания неговият ефект се сравнява с този на повечето противовъзпалителни фармацевтични лекарства … без страничните им ефекти (13, 14).

Извод: Известно е, че  хроничното възпаление допринася за много от широко разпространените болести на съвременния свят. Куркуминът може да инхибира много от молекулите, за които се знае, че играят важна роля при възпалението.

3. Куркумата рязко повишава антиоксидантната способност на организма

Смята се, че оксидативното увреждане е един от механизмите в процеса на стареене и много заболявания.

Участие имат и  свободните радикали – високо реактивни молекули с единични електрони.

Свободните радикали реагират с важни органични вещества като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни, е че предпазват организма от свободни радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали благодарение на химичната си структура (15, 16).

Но куркуминът също така засилва активността на собствените антиоксидантни ензими на организма (17, 18, 19).

По този начин куркуминът оказва въздействие върху свободните радикали. Той директно ги блокира, след което стимулира антиоксидантните механизми на организма.

Извод: Куркуминът има мощни антиоксидантни ефекти. Той самостоятелно неутрализира свободните радикали, след което стимулира антиоксидантните ензими на организма.

4. Куркуминът подобрява мозъчната функция и намалява риска от мозъчни заболявания

По-рано се е смятало, че невроните нямат способността да се делят и мултиплицират след ранна детска възраст.

Сега, обаче, се знае, че това се случва.

Невроните са способни да образуват нови връзки, но в някои части на мозъка те могат и да се мултиплицират и броят им да се увеличава.

Един от основните фактори в този процес е Невротрофичния мозъчен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка (20).

Много от разпространените мозъчни нарушения се свързват с понижените нива на този хормон, вклюително депресията и болестта на Алцхаймер (21, 22).

Интересното е, че куркуминът може да повиши нивата на BDNF в мозъка (23, 24).

По този начин той може да бъде ефективен за забавяне или даже за обратимостта на редица мозъчни заболявания и намалената мозъчна функция свързана с процеса на стареене (25).

Възможно е също той да помага за подобряване на паметта и умствените способности. Това звучи логично предвид ефектите му върху нивата на BDNF, но трябва определено да се изследва в контролирани изпитвания с хора (26).

Извод: Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който стимулира растежа на нови неврони и помага в борбата срещу различни дегенеративни процеси в мозъка.

5. Куркуминът води до различни подобрения, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са “убиец” номер едно в света (27). Те са изключително сложни и съществуват различни фактори, които допринасят за тях.

Куркуминът може да помогне за обратимостта на редица етапи от процеса на развитие на сърдечните заболявания (28).

Може би най-голямата полза от куркумина, когато става въпрос за сърдечно-съдово заболяване, е подобряване на функцията на ендотела – обвивката на вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Известно е, че eндотелната дисфункция е основен фактор при сърдечните заболявания и включва неспособността на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други функции (29).

Няколко проучвания сочат, че куркуминът води до подобряване на ендотелната функция. Едно проучване показва, че той е толкова ефективен колкото и физическата активност, а друго проучване показва, че ефектът от куркумин е сходен с този на лекарствения продукт Аторвастатин (30, 31).

Куркуминът също намалява възпалението и окислението (както беше изтъкнато по-горе), които също са от значение за сърдечните заболявания.

В едно проучване, 121 пациенти, подложени на байпас на коронарна артерия, са били рандомизирани - или на плацебо, или на 4 грама куркумин дневно - няколко дни преди или след операцията. Групата на куркумин е показала 65% по-малък риск от получаване на инфаркт в болницата (32).

Извод: Куркуминът има благоприятни ефекти върху няколко фактора, за които е известно, че играят роля при сърдечните заболявания. Той подобрява ендотелната функция и представлява мощно противовъзпалително и антиоксидантно средство.

6. Куркумата може да помогне за превенцията (и вероятно даже за лечението) на рака

Ракът е ужасна болест, която се характеризира с неконтролиран растеж на клетки.

Съществуват много и различни форми на рак, но те имат и нещо общо, тъй като някои форми на рак изглежда, че се повлияват от добавки с куркумин (33).

Учените изследват куркумина като полезна билка в лечението на рака. Той може да повлияе растежа, развитието и разпространението на рака на молекулярно ниво (34).

Проучвания сочат, че той може да понижи ангиогенезата (растежът на нови кръвоносни съдове в туморите), метастазите (разпространението на рака), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки (35).

Многобройни проучвания показват, че куркуминът може да намали растежа на раковите клетки в лабораторни условия и да инхибира растежа на тумори при опитни животни (36, 37).

Все още е необходимо да се изследва дали куркуминът във високи дози (за предпочитане приеман с пипер за повишаване на абсорбцията) може да помогне за лечението на рак при хора. Има данни, обаче, че той може да послужи за превенция на рака, особено на рак на храносмилателната система (като колоректален рак).

В едно проучване с участието на 44 мъже с лезии на дебелото черво, които понякога се превръщат в рак, приемът на 4 грама куркумин дневно в продължение на 30 дни е довело до намаление броя на лезиите с 40% (38).

Mоже би куркуминът ще се използва един ден заедно с конвенционалното лечение на рака. Все още е рано да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и в момента се провеждат задълбочени проучвания по темата.

Извод: Куркуминът води до няколко промени на молекулярно ниво, които могат да помогнат за превенция и даже за лечение на рака.

7. Куркуминът може да бъде от полза за превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-разпространеното невродегенеративно заболяване в света и водеща причина за деменция. За съжаление все още не е открито успешно лечение за болестта на Алцхаймер. Ето защо превенцията на това заболяване е изключително важна.

Може би добрите новини са съвсем близо, защото има данни, че куркуминът пресича кръвно-мозъчната бариера. (39). Известно е, че възпалението и оксидативното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер. Както знаем, куркуминът има благотворен ефект и върху двете. (40).

Една ключова особеност на болестта на Алцхаймер е формирането на протеинови възли наричани амилоидни плаки. Проучвания показват, че куркуминът може да помогне за изчистване на тези плаки. (41). Необходимо е да се проучи по-задълбочено дали куркуминът може наистина да забави или даже да предизвика обратим ефект по отношение прогресията на болестта на Алцхаймер (42).

Извод: Куркуминът може да пресича кръвно-мозъчната бариера и има данни, че води до различни подобрения в патологичния процес на болестта на Алцхаймер.

8. Болните от артрит се повлияват много добре от приема на добавки с куркумин

Aртритът е често срещан проблем по света. Има различви видове артрит, но певечето видове включват възпаление в ставите.

При положение, че куркуминът е мощно противовъзпалително средство, логично е да се предположи, че той може да помага при артрит. Няколко проучвания показват, че това е вярно. В проучване с пациенти с ревматоиден артрит, куркуминът показва, че е даже още по-ефективен от противовъзпалителните лекарства (43).

Редица други проучвания разглеждат ефектите на куркумин върху артрита и отбелязват подобрение при различни симптоми (44, 45).

Извод: Aртритът е често срещано заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите. Редица проучвания сочат, че куркуминът може да помогне за лечението на симптомите на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.

9. Проучвания сочат, че куркуминът има невероятни ползи срещу депресия

Куркуминът показва обещаващи резултати в лечението на депресия.

В едно контролирано изпитване, 60 пациенти са били рандомизирани в три групи (46).

Пациентите в едната група са приемали прозак, другата група са приемали по един грам куркумин, а в третата група са приемали прозак и куркумин.

След 6 седмици, куркуминът е довел до подобрения, сходни на тези от прозак. Най-добри резултати е показала групата на прозак и куркумин. По данни от това (малко) проучване, куркуминът е толкова ефективен колкото и антидепресанта.

Депресията е свързана и с понижени нива на мозъчния невротрофически фактор (BNDF) и свиване на хипокампуса – област в мозъка, която играе роля за ученето и паметта. Куркуминът повишава нивата на BNDF и има потенциален ефект върху промените на хипокампуса (47). Освен това има данни, че куркуминът може да повиши нивата на мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин (48, 49).

Извод: Проучване при 60 пациенти с депресия показва, че куркуминът е толкова ефективен колкото и прозак при облекчаване симптомите на депресия.

10. Куркуминът може да помогне за забавяне процеса на стареене и за борба с хронични заболявания

Ако куркуминът наистина може да помогне за превенция на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, това би било от полза за дълголетието. По тази причина куркуминът е станал много популярен като добавка против процеса на стареене (50).

Но при положение, че окислението и възпалението играят роля в процеса на стареене, куркуминът може да има ефекти, които далеч надминават тези за профилактика на болестите (51).

11. Какво друго?

Проблемът с куркумина е, че се абсорбира трудно в кръвотока. Супер био-куркумин® на Life Extension се абсорбира до седем пъти повече от традиционния куркумин. Така тази патентована формула представлява най-рентабилния начин за допълване на този важен нутриент.

Проучвания показват, че една капсула от 400 mg на ден от този продукт с куркума може да осигури нива на куркумин в кръвта, които се равняват на приема на 2,500–2,800 mg от предлаганите на пазара добавки с куркумин. Освен това, тази формула на куркума не само осигурява по-високи максимални нива на куркумин в кръвта, но и куркуминът остава в кръвотока почти двойно по-дълго отколкото при обикновените добавки.

Всяка 400 mg капсула Супер био-куркумин® е eквивалентна на 2,772 mg обикновен 95% екстракт от куркумин.

За максимална ефективност, приемайте добавката с храна, овкусена с черен пипер. Черният пипер съдържа биоперин (друго име на пиперин) – вещество, което повишава абсорбцията на куркумин с 2000%.