Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Терапия с приемане интравенозно на Витамин C при лечение на Ревматоиден Артрит

на 13 ноември, 2013 ,

Приемът на висока доза витамин С интравенозно намалява болката и възпалението при хора с ревматоиден артрит сочи изследване, публикувано неотдавна от учените на клиника Риордан.

Уичита, Канзас, 5 декември  2012 / PRNewswire-USNewswire / - Ревматоидният артрит (РА) е възпалително заболяване на ставите, което причинява разрушаване на хрущяла, костни ерозии и увреждане (в някои случаи и унищожаване) на ставите. При тежки случаи, може да доведе до ревматоидни нодули (подкожни възли), васкулит, увреждания на сърдечно-съдовата система, белия дроб, анемия и периферна невропатия. При пациенти с РА, оксидативният стрес е по-висок, което означава, че реактивните кислородни видове (РКВ) са възможни медиатори при увреждането на тъканите. РКВ предизвика каскада от събития, чрез активиране на различни фактори (на ниво клетка), които регулират генната експресия на проинфламаторни цитокини. Тези цитокини служат като медиатори на имунни реакции, които причиняват възпаление. Намаляване на възпалението и оксидативния стрес може да осигури защита и възтановяване на ставния хрущял. Контролът на възпалението при пациенти с РА е също важна цел, когато става дума за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при тези пациенти.

В клиниката Риордан отдавна се изследва използването на аскорбинова киселина (витамин С) в милимоларни концентрации (постижими чрез венозни вливания) при лечение на заболявания, свързани с възпаление като рак, атеросклероза и вирусни инфекции. При високи дози витамин С, производството на проинфламаторни цитокини намалява. Аскорбиновата киселина има и други свойства, с който може да бъде полезна при лечение на ревматоиден артрит: тя е антиоксидант, който неутрализира РКВ (свободните радикали). Аскорбиновата киселина подпомага също образуването на колаген и подобрява синтезата на протеини в извънклетъчната матрица. Интересното е, че при пациентите с РА често се наблюдава недостиг на витамин С. Следователно, тези пациенти имат повишени нужди от приемане на високи дози, необходими за поддържане на приемливи нива на аскорбинова киселина в плазмата. В допълнение, проучванията показват ниски концентрации на аскорбинова киселина в синовиалната течност на пациенти с РА.

Въз основа на свойствата на аскорбинова киселина за редуциране на оксидативния стрес, намаляване производството на проинфламаторни цитокини и потискане активирането на про-възпалителните ядрени фактори, бе анализиран ефектът на интравенозна милимоларна концентрация на аскорбинова киселина при лечението на РА. Пациенти с ревматоиден артрит в това проучване се характеризират с умерени до високи нива на възпалителния маркер СРП и придружаващ дискомфорт (умерени до тежки нива). Ефектът на приемането на витамин C интравенозно (IVC) при пациенти с ревматоиден артрит показа, че дози от 7.5 гр до 50 гр могат да намалят възпалението и степента на болката. Степента на възпаление, измерена чрез нивата на С-реактивния протеин намалява средно с 44%. Средното ниво на CRP преди лечението е 9.4 +/- 4.6 мг/л и 6.4 +/- 4.6 мг/л след терапията с IVC. Ефектът с IVC зависи и от честотата на приложението.

Въз основа на това пилотно проучване възниква хипотезата, че суплементирането интравенозно с витамин C е полезна стратегия при лечение на РА и че по-нататъшни изследвания на тази възможност са оправдани.

Това изследване, проведено от трима учени в клиникa Риордан, д-р Нина Микирова, д-р Dr. Joseph Casciari, Andrea Rogers и Paul Taylor, беше наскоро публикувaнo в медицинския журнал по съвременни изследвания на възпалението (Journal of Modern Research in Inflammation) в статия, озаглавена "Ефект от високи дози аскорбинова киселина, приложени интравенозно върху нивото на възпаление при пациенти с ревматоиден артрит." За да прочетете тази и други статии, написани от изследователи на клиника Риoрдaн, посетете http://www.riordanclinic.org/research/journal-articles/