Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Изчерпването на нутриенти от организма вследствие приема на лекарства: Част 2

на 03 септември, 2014 ,
Част 2: Лекарства, които най-често изчерпват нутриентите.

В крайна сметка трябва да сме наясно за това, кои лекарства водят до изчерпване на нутриенти. Тук даваме някои основни категории лекарства:

Aнтихипертонични лекарства

Клиничното изпитване ALLHAT (Aнтихипертензивни и липидопонижаващи лекарства за профилактика на инфаркта) (2) стига до заключението, че тиазидните диуретици са по-добри от  ACE инхибиторите и калциевите антагонисти за профилактика на инфаркта при високо рискови индивиди. Лекарите често предписват калий, за да компенсират познатото изчерпване на калия, свързано с това лекарство.

Тези диуретици са известни и с това, че изчерпват нива и на други минерали като магнезий, натрий, калий и цинк, които рядко се приемат под формата на специфични добавки. В едно проучване е установена хипокалиемия (ниско ниво на калий) при 8.5 процента от хората, лекувани с тиазидни диуретици, както и хипонатриемия (ниско ниво на натрий) при 13.7 процента от същата популация пациенти. (2,3) Това показва колко е важно да се изследват нивата, а не просто да се ограничава приема на натрий. (2,3)

Tиазидните диуретици намаляват също така магнезия при около 20% от пациентите (4) и могат значително да намалят серумния цинк.(5) Бримковите диуретици изчерпват нивата на калий, магнезий, калций, цинк, пиридоксин, тиамин и аскорбинова киселина.

Едно проучване показва, че недостиг на тиамин се открива при 98 % от пациентите със застойна сърдечна недостатъчност, които са приемали  80 mg фуроземид дневно, и при  57 % от пациентите, които са приемали само по 40 mg дневно. Tова показва връзка с приеманата доза. Фуроземид също така увеличава екскрецията на аскорбинова киселина и пиридоксин. (6)

При тези пациенти трябва да се помисли за ежедневен прием на следните добавки: калций (1,000 mg), магнезий (250 mg дo 500 mg), калий (100 mg), витамин C (1,000 mg), B1 (320 mg), B6 (10 mg дo 25 mg) и цинк (25 mg).

Бета блокери

Бета блокерите са сред най-старите класове антихипертензивни лекарства. Те понижават кръвното налягане като намаляват ефектите на катехоламини, с което се намалява силата и скоростта на пулса. Бета-адренергичните блокери изчерпват CoQ10 като възпрепятстват производството на този важен за производството на енергия ензим.(7) Tази липса на CoQ10 е особено опасна предвид факта, че става въпрос за сърдечносъдово заболяване. Тъй като сърцето е особено богато на митохондрии, които изпитват глад за CoQ10 – енергийната фабрика на клетката, крайният резултат може да бъде сърдечна недостатъчност. За да компенсирате негативния страничен ефект, вие можете да приемате CoQ10, 100 mg дo 300 mg дневно с богата на мазнини храна за по-добра абсорбция.

Tези лекарства също така намаляват производството на мелатонин (N-acetyl-5-methoxytryptamine). Произвеждан нощем от серотонин в епифизната жлеза посредством стимулиране на адренергичните бета1 и алфа1 рецептори, този неврохормон регулира циркадния ритъм и подпомага здравия сън. Като блокират бета рецепторите, тези лекарства могат да инхибират освобождаването на ензима серотонин-N-aцетилтрансфераза, който е необходим за синтеза на мелатонин, и това води до нарушения на съня. (8) Приемайте мелатонин (3 mg) преди лягане, за противодействие на този ефект.

Холестерол-понижаващи лекарства

Статините са най-често предписваните лекарства за понижаване на холестерола. Фактически, Аторвастатин е най-продаваното лекарство на планетата. Лекарите, обаче, трябва да се справят с един сериозен риск. Статините лишават организма от CoQ10, при което са възможни следните странични ефекти: сърдечна недостатъчност, болки и слабост в мускулите, раздразнителност, смяна на настроенията, депресия и импотентност. (9-11) Последните няколко странични ефекти също може да се дължат на липса на холестерол, който е необходим на мозъчните клетки и за произвеждане на хормони.

Затова пациентите, които се лекуват със статини, трябва да приемат по 100 mg дo 200 mg CoQ10 дневно за противодействие на тази потенциално фатална липса.

И макар, че фармацевтичната индустрия не дава специфични препоръки в тази насока, един фармацевтичен производител на статини наблюдава този ефект на изчерпване в ранния стадий на едно проучване. Този производител е притежател на патент за комбинацията от статин и CoQ10. За съжаление патентите не са намерили приложение, нито пък американската фармацевтична индустрия е предоставила някакви предупреждения в тази насока.

От друга страна Health Canada, който е федералния департамент, отговарящ за подпомагане на канадците да поддържат и подобряват здравето си, изисква производителите на статини да включват предупреждения в листовката за пациента относно потенциални миопатии и увреждане на сърдечната функция.

Aцидни блокери

Aнтиацидни средства, хистамин-2 рецепторни антагонисти (H2 блокери) и инхибитори на протонна помпа (PPIs) често се предписват за лечение на стомашни киселини, гастро-езофагеален рефлукс (GERD) и стомашна язва. Многобройни проучвания показват, че тези лекарства причиняват дефицит на няколко нутриенти.

Например алуминиевите антиациди (Гавискон) и калциев карбонат (Titralac) действат чрез буфериране или неутрализиране на киселинното pH на стомаха. За съжаление, това намаление на стомашната киселина нарушава разпадането на поетата храна на съставните й нутриенти.

Както PPI, така и H2 блокерите значително повишават риска от недостиг на витамин В12 при пациенти в старческа възраст. B12 изисква адекватно количество стомашна киселина за абсорбция. Тази популация вече е склонна към дефицит на един свойствен фактор, който е необходим за абсорбцията на B12. (12) Tази липса на стомашна киселина също така намалява абсорбцията на фолиева киселина, желязо и цинк. (13,14) H2 блокерите (Циметидин, Фамотидин, Аксид and Зантак) намаляват секрецията на киселина чрез блокиране на хистамина.

Инхибиторите на протонната помпа (PPIs и Омепразол), най-мощните лекарства за понижаване нивото на киселината, стават все по-популярни. Те намаляват производството на стомашна киселина с до 99 процента като намаляват действието на протонните помпи, които са част от средството на стомашната лигавица да произвежда киселина. Tова, обаче, може да попречи на абсорбцията на нутриентите.

Едно проучване показва, че високи дози от PPI, използвани в продължение на една година или повече, могат да направят хората 2.5 пъти по-уязвими на фрактури на таза отколкото контроли. По-ниски дози намаляват рисковия фактор до 1.5 пъти този на хора, които не ги използват. Колкото по-дълго се използват тези лекарства, толкова е по-висок риска от фрактура. Този повишен риск от остеопороза вероятно се дължи на драстичния спад в абсорбцията на калций и витамин D, който настъпва при приема тези лекарства. Някои експерти смятат, че лекарствата сами по себе си могат да увредят способността на организма да изгражда нови кости. (15)

За всички, които приемат лекарства за намаляване на стомашните киселини, д-р. Hyla Cass препоръчва ежедневен прием на витамин D3 (2,000 IU или повече въз основа на лабораторни изследвания), B12 (200 mcg), фолиева киселина (800 mcg), калций (1,000 mg), хром (500 mcg), желязо (15 mg), цинк (25 mg дo 50 mg) и фосфор (700 mg).

Перорални хипогликемични средства

Глюкофаж засилва действието на инсулина в случай на инсулинова резистентност, позволявайки на глюкозата да проникне в клетките. Това понижава повишеното ниво на кръвна захар. Едно проучване, публикувано в “Архиви на вътрешна медицина” показва, че диабетиците, които приемат метформин, са имали нива на B12, които са по-малко от половината на нивата на контролите. Колкото по-дълго е приемано лекарството и в колкото по-висока доза, толкова по-голям е спадът на B12. (16)

При пациенти с диабет тип 2, които са на лечение с глюкофаж, серумните нива на фолиева киселина намаляват със 7 процента, а нивата на витамин B12 се понижават с 14 процента. (17) Недостигът на B12 и фолиева киселина повишава и нивото на хомоцистеин. Освен това глюкофаж може да предизвика недостиг на CoQ10, с което се повишава риска от сърдечно заболяване. За да бъдат намалени тези ефекти, пациентите трябва да приемат витамин B12 (800 mcg), фолиева киселина (400 mcg) и CoQ10 (100 mg дневно).

Психотропни лекарства

За да могат антидепресантите да действат оптимално, трябва да се осигури непрекъснато постъпване на витамините от група B като ко-фактори за подпомагане производството на необходимите невротрансмитери като серотонин и допамин. (18,19) Макар че тези лекарства може и да не изчерпват директно B витамините, пациентите, които приемат тези лекарства трябва да си осигуряват достатъчен прием на тези витамини. Освен това трябва да знаете, че литиевият карбонат, който се използва за лечение на биполярно разстройство, причинява недостиг на фолиева киселина (приемайте 800 mcg) и инозитол (приемайто по 500 mg два пъти дневно).

Хормонозаместителна терапия

Много възрастни (особено жени) са на хормонозаместителна терапия (HRT), която може да изчерпи нивата на витамини B6 и B12, фолиева киселина и магнезий. Tези нутриенти са критични за здравето на сърцето, както и за настроението. Вместо да им бъдат предписвани антидепресанти, на тези жени трябва да се дават подходящите добавки, които ще възстановят баланса им. Виждал съм много жени да подобряват състоянието си след като недостига на нутриенти бъде преодолян. Това се отнася и до млади жени, които са на орални контрацептиви.

За жени на стандартна хормонозаместителна терапия (естроген и прогестерон перорално, включително като орален контрацептив или като трансдермален крем за кожата), д-р. Hyla Cass препоръчва и калций (1,000 mg дo 1,200 mg дневно), фолиева киселина (400 mcg дo 800 mcg), магнезий (500 mg), витамин B2 (25 mg), витамин B6 (50 mg), витамин B12 (500 mcg дo 1,000 mcg), витамин C (500 mg дo 1000 mg) и цинк (25 mg дo 50 mg).

Aнтибиотици

Aнтибиотиците изчерпват биотин, инозитол, витамини B1, B2, B3, B5, B6, B12 и витамин K. Освен това, флуорохинолоните и всички флоксацини (включително ципрофлоксацин или “Ципро”) изчерпват нивата на калций и желязо. Teтрациклините (с наставка -циклин) изчерпват калций и магнезий. Tриметоприм-съдържащите антибиотици водят до изчерпване на фолиева киселина. Пеницилините (с наставка -цилин) изчерпват калия. Aминоглюкозидите като гентамицин, причиняват нарушен баланс на магнезий, калций и калий. (20) Фактически, едно проучване сочи, че гентамицин причинява повишена екскреция на калций с 5 процента, и магнезий с 8.4 процента. (21)

Когато приемате антибиотици, помислете за прием на витамин B комплекс заедно с антибиотика. Или приемайте мултивитамини, съдържащи  25 mg of B1 (тиамин), 25 mg of B2 (рибофлавин), 50 mg of B3 (ниацин), 50 mg B6 (пиридоксин), 400 mcg дo 800 mcg фолиева киселина, 10 mcg B12, и 50 mg биотин и B5 (пантотенова киселина).

Инозитол е част от витамин B комплекс и вероятно е включен в препарат на витамин В или мултивитамин. Или може да приемате 500 mg инозитол. (Препоръчителната дневна доза е 100 mg на ден.) Освен това, приемайте или мултивитамин, който включва магнезий (500 mg), калций (1,000 mg) и калий (100 mg), или ги приемайте по отделно.

Антибиотиците могат да нарушат естествената чревна флора  в храносмилателната система, като убиват „добрите” бактерии, включително Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) и Bifidobacterium bifidum (B. bifidum). Tова са пробиотици или бактерии, които нормално живеят в човешкия организъм и са концентрирани основно в храносмилателната и пикочо-половата система. Изберете хранителна добавка, която съдържа най-малко 1 милиард живи организми в една дневна доза.

Можете да помислите и за прием на 50 mcg дневно витамин K, който обикновено се произвежда от полезни чревни бактерии. Витамин K е необходим за правилното кръвосъсирване. Дефицитът се среща рядко, но когато настъпи, и най-малкото нараняване може да предизвика животозастрашаващо кървене. Витамин K (по-конкретно К2) също така играе роля за превенция на остеопорозата.

Обобщение

Изчерпването на нутриенти от организма вследствие приема на лекарства често остава незабелязано от лекарите. При преглед на пациент, лекарите трябва да вземат под внимание дали симптомите се дължат на заболяване, на странични ефекти от лекарствата или на изчерпване на нутриенти вследствие приема на лекарствата. Предвид недостига на хранителни вещества при повечето хора, не трябва да забравяме, че самото заболяване може да се дължи на дефицит на нутриенти. За по-сигурно, ето какво е необходимо, за да покрие основните нужди на организма: ежедневен прием на формула с мултивитамини и минерали във висока концентрация, CoQ10 (200 mg), omega-3 мастни киселини (2 grams) и допълнително витамин D и пробиотици.

Извод: Лекарите трябва по-задълбочено да проучват дали лекарствата нанасят вреда на пациента и какво може да се направи, за да бъдат тези ефекти обратими. Като потребители трябва да сте наясно, че след прием на лекарства Вашият организъм се лишава от нутриенти.

Виж още: Изчерпването на нутриенти от организма вследствие приема на лекарства - Част 1