Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Изчерпването на нутриенти от организма вследствие приема на лекарства - Част 1

на 14 август, 2014 ,
Част 1: Какво се случва?

Малко известен, но може би животоспасяващ факт е, че често използвани лекарства водят до изчерпване на организма от редица жизненоважни за Вашето здраве нутриенти. В настоящото практическо ръководство ще ви покажем как да избягвате изчерпването на нутриенти от организма и ще поговорим как можем да замените лекарствата, които лишават организма от нутриенти, с натурални хранителни добавки.

Българите, особено възрастните, приемат голям брой хапчета. Всеки втори възрастен в България редовно приема най-малко по едно лекарство с рецепта, а всеки 5-ти приема по три или повече лекарства. Растящата зависимост от лекарства по лекарско предписание допринася за разрастването на проблема с изчерпване на нутриентите. Истината е, че всяко лекарство, в това число и лекарствата без рецепта, лишава вашия организъм от специфични, жизненоважни нутриенти. Това е още по-тревожно като вземем пред вид факта, че повечето американци вече страдат от недостиг на нутриенти.

Освен това, много от заболяванията, с които лекарите се сблъскват в ежедневната си практика, може действително да са свързани с изчерпване на нутриенти (хранителни вещества в организма). Добрата новина е, че, разполагайки с информация и правилните добавки, може да избегнете страничните ефекти от изчерпването на нутриентите. Още по-добре, ще можете да контролирате и предотвратявате някои хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови заболявания и остеопороза.

Един обичаен сценарий

Ето какво разказва д-р. Hyla Cass:

Виждала съм много случаи на пациенти, които имат недостиг на витамини или други хранителни вещества вследствие приема на лекарства с рецепта. Твърде често нито пациентите, нито лекарите осъзнават, че лекарствата са истинската причина за техните симптоми.

Например Кати, 57-годишна пенсионирана учителка, е била лекувана с три лекарства, предписани от нейния лекар: тиазиден диуретик, Хлоротиазид, за високо кръвно налягане; Фозамакс за остеопороза; и бета-блокера Тенормин, за сърдечните палпитации.

Кати беше изпратена при мен, защото се оплакваше от умора, тревожност, депресия и безсъние. Не можех да намеря обяснение за тези симптоми, освен стреса заради физическите заболявания. Най-вероятната причина за симптомите й бяха самите лекарства. Затова, вместо да добавям и антидепресант, успокоително или сънотворно към другите лекарства, аз проучих какви нутриенти изчерпват тези лекарства.

Всяко от трите й лекарства може да изчерпва нивата на калий и магнезий в организма, което води до аритмии, хипертония, умора и депресия. Освен това открих, че диуретикът, който тя приема, може да намалява нивата на цинк. Проведените лабораторни изследвания потвърдиха, че Кати страда от дефицит на три основни минерали: магнезий, калий и цинк.

На базата на лабораторните резултати, лекарят на Кати се съгласи да преразгледа лечението й докато аз контролирам хранителния й режим. Ежедневният прием на магнезий, цинк и калий, в добавка към мултивитамини във висока концентрация, разрешиха „психичните” симптоми на Кати. Щом се възстановиха нивата на минералите в организма й, енергията и настроението на Кати се нормализираха. А най-хубавото е, че тя не само си спести приема на допълнителни лекарства, а и можеше да намали дозите на трите лекарства, които вече приемаше.

Изчерпването на нутриенти в организма вследствие приема на лекарства, е широко разпространено

Случаят, за който разказва д-р. Hyla Cass не е. Лекарите често казват на пациентите си, че симптомите вследствие изчерпване на нутриентите, са просто „част от болестта” или показват единствено, че „остарявате”. И което е още по-лошо, лекарите често се опитват да овладеят тези симптоми като предписват още лекарства, с което още повече усложняват проблема.

За да можем да разберем ролята, която различни лекарства имат, като причиняват изчерпване на нутриенти, трябва първо да разгледаме различните механизми на изчерпване на нутриенти във фармацията.

Много лекарства, като стимулантите Метилфенидат и Концерта, се предписват за нарушението, известно като дефицит на вниманието. Тези лекарства могат да потискат апетита. Това на свой ред намалява приема на полезни нутриенти. Някои антидепресанти също имат такъв ефект на намаляване на апетита.

От друга страна,не толкова известна, някои лекарства могат да изчерпват хранителния статус като засилват желанието за нездравословни храни, например рафинирани въглехидрати. Много невролептици (aнтипсихотици) и някои антидепресанти причиняват инсулинова резистентност или метаболитен синдром, който води до резки обрати в нивото на кръвната захар.  В такъв случай пациентите изпитват желание за прости въглехидрати като захар, хляб и паста. Стероидите, в това число и онези, които се приемат с инхалатор, могат да създадат подобни проблеми.

Някои лекарства намаляват абсорбцията на специфични нутриенти в стомашно-чревния тракт като се свързват с тях преди да се абсорбират в кръвотока. Антибиотикът тетрациклин, например, може да блокира абсорбцията като се свързва с минерали като калций, магнезий, желязо и цинк в стомашно-чревния тракт. (2)

Лекарствата за отслабване и тези за понижаване нивото на холестерола също се свързват с мазнините, което пречи на абсорбцията им. Лекарствата за лечение на рефлукс и стомашни киселини повишават pH на горната част на стомашно-чревния тракт , което намалява абсорбцията на необходимите витамини и минерали. Това е особено проблематично при по-възрастните, при които често пъти съдържанието на стомашна киселина вече е ниско.

Нутриентите са особено важни за метаболитните активности на всяка клетка в организма. Те се изразходват в течение на този процес и трябва да бъдат заменени с нови нутриенти от храната или от хранителни добавки. Някои лекарства изчерпват нутриенти като ускоряват този метаболизъм. Това са антибиотиците (включително пеницилин и гентамицин) и стероиди като преднизон, и лекарството срещу подагра – колхицин.

javascript:void(0)Други лекарства блокират ефектите на нутриентите или производството им на клетъчно ниво. Освен възнамерявания им ефект върху ензимите или рецепторите, лекарствата може да повлияват и ензими или рецептори, които помагат за преработката на есенциални нутриенти. Например широко предписваните статини блокират активността на  HMG-CoA – ензим, който е необходим за производство на холестерол в организма. Това действие също лишава организма от коензим Q10 (CoQ10), който се нуждае от HMG-CoA за производството си. Това има сериозно негативно въздействие върху здравето на мускулите и сърцето.

Лекарствата могат да увеличат загубата на нутриенти и чрез пикочната система. Всяко лекарство, което прави това, може да изчерпи нивата на организма от водоразтворими нутриенти, включително витамини B и минерали като магнезий и калий. Главните виновници тук са лекарствата за лечение на хипертония, особено диуретиците, които понижават кръвното налягане като увеличават обема на водата, излизаща от организма.

Вижте още Част 2: Лекарства, които най-често изчерпват нутриентите.

Използвана литератаура:
1. Centers for Disease Control and Statistics. Health United States 2006. www.cdc.gov/nchs/data/hus/hus06.pdf#093.
2. The ALLHAT Officers and Coordinators for the ALLHAT Collaborative Research Group. JAMA 2002;288:2998-3007.