Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Антиоксидантите в зеления чай изглежда да помагат срещу рак

на 01 февруари, 2014 ,

Ракът е страховитa диагноза, но вероятно има много повече възможности за предотвратяване на рак, отколкото си мислим. В действителност, учените изчисляват, че почти 80 процента от случаите на рак са причинени или са се влошили в резултат на лошите ни привички и начина ни на живот, включително тютюнопушене, затлъстяване, обездвиженост и алкохол.

Лошото хранене е особено голям виновник, може би дори по-голям от пушенето, до 35% от раковите заболявания могат да се дължат на недостиг на основни хранителни вещества в  съчетание с прекаляване с “хранително-бедните” преработени храни.

Добрата новина е, че можем да изберем храни и напитки, които ни осигуряват защита против рака, като зелен чай. Зеленият чай съдържа редица важни “химикали”, които могат да работят за спиране на растежа на тумора, включително полифеноли като катехини. EGCG е може би най-известен между катехините. Много проучвания показват, че консумацията на зелен чай може да намали риска от различни видове рак, включително рак на панкреаса, дебелото черво, стомаха, яйчниците, пикочния мехур и простатата.

Едно скорошно проучване, направено от д-р Сузане Хенинг от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, обърна внимание на въздействието от консумацията на зелен чай върху нивата на туморния маркер “простатния специфичен антиген” (PSA) при 67 мъже с рак на простатата преди да се оперират. Половината от мъжете изпивали шест чаши зелен чай на ден в продължение на 3 до 8 седмици преди операцията, а другата половина пиели вода.

По време на операцията, мъжете, които пили зелен чай, имали значително по-ниски нива на PSA в кръвта в сравнение с контролната група. PSA протеините в простатната тъкан също били по-ниски.

В допълнение, възпалителнитe маркери за рак на простатата били значително по-ниски в групата на зеления чай. Tова е важно, защото възпалението е известно, че увеличава растежа на раковите клетки. Не е открита разлика между двете групи по отношение на растежа на туморните клетки, но трябва да се отбележи, че това е относително кратко проучване. Италианско проучване, направено през 2006 г. показва, че мъжете с предракови промени в простатната жлеза имали значително намалени шансове да развият рак на простатата, когато приемали екстракт от зелен чай на капсули в продължение на една година.

Зеленият чай изглежда да инхибира развитието на рака по няколко начина: намалява свободните радикали и увреждането на ДНК, като в същото време увеличава възстановяването на ДНК. Зеленият чай също така насърчава раковите клетки да умират, а не да се размножават, а това намалява способността им да растат и да се разпространяват и в други тъкани.

По всяка вероятност, чаят може да работи в синхрон с други полезни вещества в храната, които също имат защитен ефект срещу рака, като глюкозинолатите в броколите и други кръстоцветни зеленчуци. Проучвания сочат, че консумацията на най-малко пет чаши зелен чай всеки ден е необходима за най-добър защитен ефект срещу рака, въпреки че дори и една чаша на ден може да осигури известна полза.

Има ли странични ефекти от пиенето на зелен чай? Някои хора може да са чувствителни към кофеинa в чая, особено при консумация на големи количества, които могат да доведат до стомашно-чревно разстройство, тревожност и сърцебиене; безкофеиновият зелен чай е алтернативен вариант в този случай - някои проучвания показват, че безкофеиновите зелени чайове имат точно толкова полза, колкото кофеиновите сортове.

Начинът на приготвяне също има значение. За да получите най-високо съдържание на тези здравословни полифеноли, листата трябва да се приготвят в почти вряща вода и чаят да се остави да престои в продължение на най-малко 10 минути преди да се консумира.

И, ако имате нужда от повече причини да опитате зеления чай, помислете, че може да помогне за понижаване на холестерола, риска от сърдечносъдови заболявания, намаляване на кръвната захар, намаляване риска от колит, подобряване на симптомите на артрит и да ви помогне да отслабнете - всичко в чаша от малки зелени листа! Така че следващия път ,когато сте на ред да си поръчате в някое кафе, помислете за зелен чай вместо еспресо.