Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Препоръка № 2: Приемайте омега-3 в големи количества

на 14 януари, 2014 ,
    от 10 стъпки за постигане на съвършено здраве

Широкоразпространено е едно положително схващане за омега-3 мастни киселини от студеноводни риби. Една от причините за това е наличието на по-голям брой научни изследвания за тях, които доказват многобройните ползи за здравето, отколкото може би за всеки друг нутриент.1-50

Рибеното масло, което се предлага на пазара, има различна степен на чистота и концентрация.  Когато се оценява безопасността и ефикасността на рибеното масло, необходимо е да се вземат под внимание следните три фактора:

1. Стабилност: Рибеното масло лесно може да граняса, затова измерването на оксидативните междинни продукти представлява критична стъпка, която осигурява приема на пресни омега-3 мастни киселини.

2. Чистота: Студеноводните океански риби са богати на EPA/DHA, но често биват замърсени със замърсители като PCB (полихлорирани бифенили), живак и арсеник. Рибеното масло, което приемате, трябва да премине един процес на пречистване, който е необходим, за да могат нивата на замърсяване да бъдат сведени до безопасни.

3. Консистенция на EPA-DHA: Основните активни съставки в рибата са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Анализът на рибеното масло, за да се установи, че отговаря на изискванията, е важно, за да бъдем сигурни, че поемаме желаните количества EPA/DHA.

С цел да се предпазят потребителите от опасни и неефикасни продукти, “Съветът за отговорно хранене” в Щатите предлага строги указания за всички продукти с рибено масло, които се продават в Северна Америка. Добрата новина е, че вече съществува концентрат от рибено масло, който надминава тези предлагани, актуализирани стандарти и строгите международни стандарти.

Разрешено от FDA показание: Изследвания в подкрепа но това твърдение, които обаче не са заключителни, сочат, че приемът на  EPA и DHA омега-3 мастни киселини намалява риска от коронарна болест на сърцето.

Концентратът от рибено масло - златен стандарт  

Супер Омега-3 EPA/DHA със сусамови лигнани и екстракт от плода на маслина съдържа високо рафиниран концентрат от рибено масло, произведен по патентована технология и процес на пречистване за подобряване на стабилността, намаляване на замърсителите от околната среда до изключително ниски нива и предпазване от оксидация и пероксидация на деликатните омега-3 мастни киселини.  

За получаването на такова чисто и стабилно рибено масло е разработен метод за пречистване на маслото посредством интензивен процес на дестилация. Резултатът е по-чисто рибено масло (което има по-кратка експозиция на топлина) и предотвратяване на разпадането на EPA/DHA от топлината. В резултат се получава подобрено рибено масло, което надминава стандартите, поставени от международните оценъчни агенции. Продуктът Супер Омега-3 съответства или надминава международните стандарти за рибено масло (IFOS™) по отношение на концентрацията на омега-3, PCB, диоксини, фурани, оксидация и тежки метали, за което получава най-високата оценка – 5 звезди.

Тези дестилационни процеси отстраняват и други примеси, които при някои хора водят до рефлукс, оригване и регургитация. Super Omega-3 EPA/DHA също така има по-добър мириз благодарение на тези процеси и се понося по-добре от хора с чувствителни стомаси.

Какво прави Супер Омега-3 най-добрата хранителна добавка с рибено масло?

Супер Омега-3 EPA/DHA със сусамови лигнани и екстракт от плода на маслина съдържа високо рафиниран концентрат на рибено масло, който осигурява смес от пълния спектър на мастни киселини и синергични нутриенти за оптимален ефект в организма.

Добавянето на сусамови лигнани към рибеното масло засилва благотворните му ефекти.51 При прием на мастни киселини, те се разпадат до съединения, които спомагат или потискат възпалителните реакции. Специализираните ензими в организма определят кой път на възпалението ще следват мазнините.

Сусамовите лигнани блокират един опасен ензим (делта-5 дезатураза), който причинава превръщането на DGLA (дихомо-гама линоленова киселина) в арахидонова киселина – прекурсор на токсичните възпалителни фактори простагландин E2 и левкотриените.52 (Вижте тази схема, за да разберете по-ясно тези метаболитни пътища).

Удължаване стабилността на рибеното масло в организма

Сусамовите лигнани действат също и като мощен антиоксидант, така че добавянето им към рибеното масло понижава степента на нежеланата липидна пероксидация.53,54 Освен това те потискат образуването на свободни радикали от DHA фракцията на рибеното масло, която е изключително податлива на оксидация.55 Този ефект е потвърден в тест при плъхове, на които е давано рибено масло богат на DHA. През първата част от изследването, самостоятелният прием на DHA понижава нивата на витамин Е и повишава в известна степен увреждането от свободните радикали. Добавянето на сусамови лигнани повишава нивата на витамин Е в плазмата и черния дроб, повишава концентрациите на DHA и напълно потиска производството на свободни радикали от DHA в тъканите и серума.53

Така комбинацията от сусамови лигнани и рибено масло (каквато има в Super Omega-3) помага за потискане производството на свободни радикали в рибеното масло чрез блокиране на липидната пероксидация и едновременно повишава нивата на полезните мастни киселини (като DGLA и DHA).56,57

Повишено изгаряне на липиди в кръвта

За да могат клетките да произвеждат енергия, те трябва да изгарят мастни киселини в митохондриите си. Невъзможността на чернодробните митохондрии да изгарят правилно мастни киселини може да доведе до прекомерно натрупване на триглицериди.

Tриглицеридите, които не изгарят в черния дроб, се натрупват в кръвта и допринасят за настъпването на артериална оклузия и нежелано повишение на телесното тегло.

В две изследвания при животни, комбинацията от сусамови лигнани и рибено масло е довела до по-голямо повишение на степента на оксидация на мастните киселини в черния дроб отколкото приемът на рибено масло самостоятелно.51,58 Tова показва, че синергичното комбиниране на рибено масло и сусамови лигнани подобрява използването на мастните киселини за енергия в митохондриите, което улеснява намалението на триглицеридите и предпазва от свободните радикали, които се образуват като неизбежно следствие от по-високата степен на клетъчния метаболизъм. 51,53,54,58

Полезните свойства на полифенолите в плода на маслината

Маслиновото масло (зехтин) съдържа мощни полифеноли като хидрокситирозол. Публикувани проучвания показват, че хидрокситирозол унищожава опасния свободен радикал хидроген пероксид и намалява податливостта на LDL (нископлътни липопротеини) на оксидация.59-61 Оксидацията на LDL играе значителна роля в съдовото увреждане.

Според две проучвания, с увеличаване на съдържанието на полифеноли в маслиновото масло, се наблюдава и увеличение на антиоксидантната активност на глутатион и намаление на оксидацията на LDL.62,63 Tези ефекти са свързани с подобреното състояние на сърдечносъдовата система.

Допълнителна защита срещу тромбоцитната агрегация

Когато тромбоцитите, които предпазват от кръвоизливи, станат свръхактивни, те могат да образуват кръвни съсиреци в артериите, което води до остри циркулаторни нарушения. EPA/DHA в рибеното масло помага за предпазване от тромбоцитна агрегация.

Полифенолът олеуропеин, който се съдържа в плода на маслината, също понижава активността на тромбоцитите при хора,64 което е още едно обяснение за факта, че при хората, които се придържат към средиземноморската диета, се наблюдават много по-малко внезапни съдови нежелани събития.

Oлеуропеин от плода на маслината притежава и допълнителни биологични свойства.65 Приложен върху човешки фибробластни клетъчни култури, oлеуропеин забавя появата на сенесцентни (възрастни) структурни промени и удължава живота на тези клетки с приблизително 15%.66

Освен това, oлеуропеин е доказал своята ефикасност за регулиране на HER2 експресията.67,68 Тези находки помагат да се обясни защо хората, които се придържат към средиземноморската диета, имат по-малко проблеми с прекомерната експресия на HER2, който е част от фамилията на гените, които играят роля при регулиране на клетъчния растеж.

Четири меки желатинови капсули Super Omega-3 не само съдържат най-доброто омега-3 рибено масло в света, но и осигуряват една ефикасна смес от екстракт от плода на маслина (равнява се на съдържанието на полифеноли в 4 до 6 супени лъжици висококачествен студено пресован зехтин) със стандартизирани полифеноли хидрокситирозол, тирозол, вербаскозид и олеуропеин.  

Отлично качество на приемлива цена

Въпреки скъпоструващите процеси при производството на това превъзходно рибено масло – концентрат, ниската цена на Супер Омега-3 EPA/DHA със сусамови лигнани и екстракт от плода на маслина дава възможност на потребителите да получат един широк спектър от ползите на тази хранителна добавка омега-3 заедно с допълнителни полезни нутриенти.

Една бутилка със 120 меки капсули Супер Омега-3 EPA/DHA със сусамови лигнани и екстракт от плода на маслина има цена на дребно 69.00 лева. Можете да сведете единичната цена до 62 лева и 52 лева, ако закупите съответно четири и десет бутилки едновременно.

За хората с чувствителен стомах, Супер Омега-3 се предлага със стомашно-устойчиво покритие на цена на дребно 73 лева. Ако закупите четири или десет бутилки, тази цена се намалява съответно на 66 лева или 57 лева/бутилка.

Супер Омега-3 на Life Extension се предлага и като по-малки меки капсули, които по-лесно се преглъщат, на цена на дребно 39 лева. Ако закупи четири бутилки, тази цена се намалява на $21.00 /бутилка.  

Супер Омега-3 на Life Extension се предлага и в по-малки разфасовки по 60 меки капсули на цена на дребно 39 лева. Ако закупите четири или десет бутилки, тази цена се намалява на 35 лева или 29 лева /бутилка.

IFOS™ е регистрирана търговска марка на Nutrasource Diagnostics, Inc. Tези продукти са тествани за качество и чистота по стандартите на програмата IFOS™ в Nutrasource Diagnostics, Inc.

Продуктът Super Omega-3 съответства или надхвърля международните стандарти за рибено масло (IFOS™) по отношение на концентрация на омега-3, PCB, диоксини, фурани, оксидация и тежки метали, и затова е получил най-високата оценка – 5 звезди. За повече информация или закупуване на Омега 3 продуктите, които предлагаме, натиснете тук.

Предупреждение: Ако приемате антикоагуланти или антитромбоцитни лекарства, или страдате от нарушено кървене, консултирайте се с Вашия лекар преди приема на този продукт

Използвана научна литература

 1. Mo Med. 2012 Sep-Oct;109(5):388-92.
 2. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1327-38.
 3. Behav Brain Res. 2013 Jan 15;237:283-9.
 4. Lipids Health Dis. 2012 Aug 29;11:105.
 5. Nutrients. 2012 Jul;4(7):799-840.
 6. J Glycomics Lipidomics. 2012 Feb 27;2(1).
 7. J Clin Lipidol. 2012 May-Jun;6(3):216-34.
 8. Prog Mol Biol Transl Sci. 2012;108:75-112.
 9. Brain Behav Immun. 2012 Aug;26(6):988-95.
 10. Adv Food Nutr Res. 2012;65:211-22.
 11. Adv Nutr. 2012 Jan;3(1):1-7.
 12. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 Mar;15(2):134-43.
 13. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S129–S136.
 14. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S159–S170.
 15. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S171–S184.
 16. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S195–S200.
 17. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S201–S213.
 18. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S228–S239.
 19. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S253–S260.
 20. Br J Nutr 2012 Jun; 107 Suppl 2:S77–S84.
 21. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011 Mar-Apr;84(3-4):93-8.
 22. J Pediatr Surg. 2010 Dec;45(12):2412-8.
 23. Nutrition. 2009; 25(10): 1011-1019.
 24. Am Geriatr Soc. 2009 Aug;57(8):1481-6.
 25. Am J Clin Nutr. 2008 Sep;88(3):706-13.
 26. Am J Clin Nutr. 2007; 85(5): 1267-1274.
 27. Lipids Health Dis. 2007; 6:21.
 28. Pain. 2007; 129(1-2): 210-223.
 29. J Clin Psychiatry. 2007 Jul;68(7):1056-61.
 30. Lipids Health Dis. 2007; 6:21.
 31. Am J Clin Nutr . 2007; 85(4): 1142-1147.
 32. Acta Psychiatr Scand. 2006 Jan;113(1):31-5.
 33. Eur J Clin Invest. 2005 Nov;35(11):691-9.
 34. Neurology. 2004; 62(2): 275-280.
 35. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2003; 23(2): 151-152.
 36. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2003;23;e20-e30
 37. Am J Clin Nutr 2003;77:37–42.
 38. Arch Gen Psychiatry. 2002 Jan;59(1):91-2.
 39. Int J Clin Pract. 2001 Oct;55(8):560-3.
 40. Am J Clin Nutr. 2000; 72(2): 389-394.
 41. Psychiatry Res. 1999 Mar 22;85(3):275-91.
 42. Biol Psychiatry. 1998 Mar 1;43(5):315-9.
 43. Am J Epidemiol. 1997; 145(1): 33-41.
 44. Lipids. 1996 Mar;31 Suppl:S157-61.
 45. Ann Intern Med. 1995; 123(12): 911-918.
 46. Circulation 1994;90;2248-2257
 47. Am J Clin Nutr 1993:57:59-64.
 48. Arteriosclerosis and Thrombosis 1992;12:675-681
 49. Am J Clin Nutr 1990;52:825-33.
 50. Am J Clin Nutr 1990;52:120-7.
 51. Metabolism. 2006 Mar;55(3):381-90.
 52. Hepatogastroenterology. 2003 Sep-Oct;50(53):1609-13.
 53. J Nutr Sci Vitaminol. (Tokyo). 2003 Aug;49(4):270-6.
 54. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Oct;53(5):383-92.
 55. Biofactors. 2000;11(1-2):11-3.
 56. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2003 Dec;49(6):442-6.
 57. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Feb;55(1):31-43.
 58. Biochim Biophys Acta. 2004 Jun 1;1682(1-3):80-91.
 59. J Agric Food Chem . 2007 Sep 5;55(18):7609-14.
 60. Free Radic Biol Med . 2006 Feb 15;40(4):608-16.
 61. Eur J Nutr. 2004 Jun;43(3):140-7.
 62. J Nutr. 2004 Sep;134(9):2314-21.
 63. Eur J Clin Nutr . 2002 Feb;56(2):114-20.
 64. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 Feb;18(2):127-32.
 65. Sci Pharm . 2010;78(2):133-54.
 66. Rejuvenation Res . 2007 Jun;10(2):157-72.
 67. BMC Cancer . 2007 May 9;7:80.
 68. Int J Mol Med. 2008 Oct;22(4):433-9.