Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания

Атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания

на 26 февруари, 2014 ,
Препоръчани продукти

Атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания са често срещани заболявания в нашето общество. Повече от 2 милиона българи страдат от някаква форма на сърдечно-съдово заболяване, което го превръща във водещата причина за смърт в България и Европа. В България, средно 10 хиляди души годишно претърпяват сърдечен инфаркт, като само 30% се подлагат на съвременно лечение чрез отпушване на запушените артерии.

Въпреки че сърдечно-съдовите заболявания причиняват най–висока смъртност в България, повечето хора, включително и повечето от общо практикуващите лекари, имат недостатъчно разбиране за заболяването. Факт е, че много преди да могат да се засекат клинично първите симптоми, сърдечно-съдовата болест започва развитието си - определени клетки, които очертават артериите ни, спират да функционират добре. Този слой от клетки, наречен ендотел, е ключът към атеросклерозата, а скритата ендотелна дисфункция е в основната на тази страшна болест.

Рисковите фактори, като повишен холестерол, свързани с по-висок риск от появата на атеросклероза, не са налице при всеки, но за сметка на това всеки човек с атеросклероза има ендотелна дисфункция. С напредване на възрастта, всички ние неизбежно се сблъскваме с атерогенните рискови фактори, които с течение на времето допринасят за ендотелна дисфункция и развитието на атеросклероза.

 За да се предпазят от тежките последици на сърдечно-съдовите заболявания, възрастните хора трябва да вземат под внимание всички скрити фактори, които допринасят за ендотелната дисфункция. За съжаление, традиционната медицина не успява да идентифицира и коригира всички рискови фактори. Това означава, че хората, които желаят да избегнат появата на атеросклероза трябва да вземат нещата в свои ръце, за да са сигурни, че всички скрити възможни причини за заболяването са ефективно премахнати.

Според остарялото виждане на традиционната медицина, кръвоносните съдове се смятат за система от тръбички, които постепенно се запушват с излишния холестерол циркулиращ в кръвта. Решението, което лекарите препоръчват най-често са лекарства з апонижаване на холестерола. За съжаление, тези лекарства влияят на малка част от множество фактори, които причиняват висок холестерол и които допринасят за сърдечно-съдовите заболявания.

В традиционната медицина има два предпочитани методa за възстановяване на кръвния поток в запушените съдове. Единят е операцията “коронарен артериален байпас”.  Другият включва поставянето на катетри, които разбиват (чрез малки балончета) натрупванията на плаки в артериалните стени (ангиопластика), последвано от имплантиране на малки мрежести тръбички (стентове) поддържащи кръвоносните съдове отворени. С времето обаче, по имплантите, използвани за възстановяване на кръвния поток, пак се натрупват плаки. Същото важи и за балонната ангиопластика. В началните години след навлизането на тази процедура, половината от ангиопластичните процедури са били “неуспешни”, тъй като с времето артериите постепенно се запушват отново. Дори и днес, въпреки използването на подобрени стентове, процента на неуспешни интервенции е значителен и на много хора им се налага да се подложат на повторна ангиопластика и понякога дори операция.

Всяка програма за намаляване на риска от сърдечно-съдови болести започва с подробни кръвни изследвания. Тази стъпка е от жизненоважно значение за разработването на програма, която е насочена към специфичните за човека рискови фактори. Здравите възрастни трябва да се изследват най-малко веднъж годишно. Хората, които имат съдово заболяване или фамилна анамнеза за съдова болест трябва се подлагат на кръвен тест два пътигодишно. Таблицата по-долу дава рефертните стойности за различните кръвни изследвания:

ПРЕДЛОЖЕНИЯ
 

Кръвен тест

Референтни стойности (традиционната медицина)

Референтни стойности    (Life Extension)

Фибриноген

2 – 4 g/l

3-4 g/l

С-реактивен протеин

До 3 mg/l

по-малко от 0,55 mg/l (мъже)
По-малко от 1,0 mg/l ( жени)

Хомоцистеин (ТХЦ)

5 - 15 μmol/l

по-малко от 7-8 μmol/l

Хематология

· Холестерол

До 5,0 mmol/l

4.15 – 4.65 mmol/l

· LDL

До 3,0 mmol/l

По-малко от 1 mmol/l

· HDL

Над 1,0  mmol/l

Повече от 1.3-1.6 mmol/l

· Триглицериди

До 2,0 mmol/l

По-малко от 2 mmol/l

· Глюкоза на гладно

2.78 – 5.55 mmol/l

По-малко от 4.8 mmol/l

Инсулин на гладно

3 – 25  µIU/mL

По-малко от 5 µIU/mL

Тестостерон (свободен и общ) (мъже)

· Свободен

9 до 30 pg/mL

20-25 pg/mL

· Общ

280-1000 ng/dL

700-900 ng/dL

Омега-6:омега-3

Не е установено

По-малко от 4:1

Lp-PLA2

По-малко от 200 ng/mL

По-малко от 200 ng/mL

CoQ10

0.37 до 2.20 mg/mL

поне 3.0 mg/mL (за предпочитане повече)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕПОРЪЧАНИ ПРОДУКТИ

Следните вещества е доказано, че спомагат за подобряването и запазването на ендотелната функция:

Информация за безопасност

Тази информация (и на всеки придружаващ материал) не е предназначена да замени помощ или съвет от лекар или друг квалифициран медицински специалист. Всеки, който желае да започне диетичен режим, ново лекарство, програма за физическо натоварване или да въведе друга промяна в начина си на живот, с цел предотвратяване или лечение на конкретно заболяване или състояние, трябва първо да се консултира с лекар или друг квалифициран медицински специалист. Бременните жени по-специално трябва да потърсят лекарски съвет преди да приложат съветите и/или използват добавките препоръчани в този сайт. Съветите в този сайт са предназначени само за възрастни, освен ако не е посочено друго. Етикетите на продуктите може да съдържат важна информация за безопасността и най-новата информация за продукта предоставена от производителя. Те трябва да бъдат внимателно прочетени. Трябва да се обърне внимание на точната доза, начина на съхранение и противопоказанията. Българските протоколи за лечение може да са различни по отношение използването и прилагането от разгледаните по-горе методи. Читателят поема отговорност за каквито и да било възникнали проблеми или наранявания. Авторите и издателите, техните сътрудници и подопечни не носят отговорност за каквото и да е вреда възникнала в резултат на тази статия и изрично се отказват отвсякаква отговорност за каквито и да било неблагоприятни последици, произтичащи от използването на предоставената ТУК информация.

Статиите повдигат много въпроси, които са обект на промени, тъй като постоянно се появяват нови данни. Нито един от предложените режими в тази статия може да гарантира ползи за здравето. Публикуващият не е извършил самостоятелна проверка на данните, съдържащи се тук, и изрично не поема отговорност за каквато и да била грешка в предоставената научна литературата.