Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания
Архив

4 сигурни причини хората със здравословен хранителен режим да приемат калциев -D-глюкарат

на 07 август, 2014 , 0 Коментара

Калциевият D Глюкарат има способността да свързва и елиминира излишното количество естроген.

Когато става дума за хранителни добавки, трябва да вземете под внимание няколко цели:

  • Противодействие на токсините, които ние създаваме в организма си или абсорбираме от средата, в която живеем
  • Повишаване на ефективността на метаболизма, за да подпомогнем по-доброто функциониране на организма
  • Оптимизиране на изходните нива на основните витамини и минерали, ако те не присъстват в храната
  • Компенсиране на някои специфични дефицити или подобряване на някои конкретни функции (когнитивна, имунна и т.н.)

Когато пътуваме, може да се наложи да приемаме повече хапчета на ден включително и някои, които да противодействат на допълнителния стрес и на токсините от пътуването (със самолет). Когато сме в къщи, може да вземаме по-малко капсули на ден, в зависимост от това, което консумираме и което правим. Това не е необходимо при хора, които искат да си осигурят едно средно ниво на защита на организма, но ако не сте сред привилегированите в живота, хранителните добавки могат да Ви бъдат от полза.

Ако спазваме Хелт Фрик режима на хранене или друг подобен режим (като например палео), ще постигнете 80% успех.

Когато избираме хранителни добавки, търсим най-ефикасните, чисти и специфицирани, които може да намерим. Една от добавките, които са на първо място, е калциевият-d-глюкарат.

Dave Asprey (автор на The Bulletproof Executive blog), например, започва да приемам калциев-d-глюкарат (наричан за по-кратко CDG) като начин за високо протеиновата му диета да не произвежда свръхколичество амоняк. Като човек, който е имал тегло 135 кг, в пред-диабетно състояние и роден само с 1 бъбрек, той си харесва настоящия режим на хранене (подобен на този, който ние препоръчваме). Този режим има многобройни ползи за здравето. Между тях са борбата с рака, понижаването на LDL холестерола, улесняването на преработването на белтъчините и отстраняване на токсините и свръх производството на естроген. Свръх производството на естроген е проблем за всички, но даже още по-голям проблем за хората със затлъстяване (или с предишно затлъстяване).

За да разберете как действа CDG, трябва да разбирате малко от биохимия.

Как организмът отстранява токсините

Един от начините организмът да се избави от токсини, е посредством процес, известен като конюгация. При конюгиране, токсините се опаковат във водно-разтворими вещества, наричани глюкурониди. Глюкуронидите трябва да преминат от черния дроб до жлъчката, след това до червата, където те се екскретират. Високите нива на ензима бета-глюкуронид, обаче, могат да инхибират този процес. Този ензим разделя токсините от тяхната връзка за конюгиране и им позволява да бъдат реабсорбирани. Това позволява на токсините да продължават да циркулират в организма, където предизвикват затлъстяване, умора и слабост.

Калциевият-d-глюкарат пречи на бета-глюкуронида да наруши този процес. Той държи токсините свързани с глюкуронид, който след това се отстранява от организма. Токсините са най-вредни в свободната им форма и точно затова те трябва да бъдат свързани (конюгирани) и да се освобождават от организма. Калциевият-d-глюкарат инхибира бета-глюкуронидазата, което позволява отстраняването на токсините.

Здравей, калциев-D-глюкарат

Калциевият-d-глюкарат (CDG) е естествено вещество, което се произвежда от всички бозайници, в това число и хората. Малки количества от него се намират и в плодовете и зеленчуците. В ранните епохи хората са можели да си набавят достатъчно количество от калциев-d-глюкарат от собственото производство на организма си, тъй като са приемали относително малки количества токсини с храната и са живели в чиста околна среда. При увеличаване експозицията на токсини, хората започват да се нуждаят от по-голямо количество калциев-d-глюкарат за екскретиране на излишните токсини.

Не съществува *технически* дефицит на калциев-d-глюкарат, защото той не е есенциален. Все пак, хората го произвеждат в много малки количества, така че лесно могат да се получат ниски нива от него. Ниските нива на CDG корелират с по-високи нива на бета-глюкуронидаза. Повишеното ниво на бета-глюкуронидаза е рисков фактор за рака, особено за хормонозависим рак като рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво.

Ето четири причини за да може калциевият-d-глюкарат да бъде една истински полезна добавка.

1. Превенция на рака

Токсините причиняват мутации в ДНК, което води до рак. Заедно с ретиноидите, CDG понижава заболеваемостта от рак при плъхове със 70 %.

Калциевият-d-глюкарат  отстранява карциногените и другите агенти, които подпомагат развитието на туморите.  In vivo, CDG  “…засилва детоксикацията на карциногените и веществата, които подпомагат развитието/прогресията на тумора чрез инхибиране на бета-глюкуронидазата и предотвратяване на хидролизата на техните глюкурониди”

Калциевият-d-глюкарат засилва освобождаването на токсини и вещества, които подпомагат развитието на рака. При плъхове с рак на дебелото черво, приемът на калциев-d-глюкарат причинява спадане с 60% в заболеваемостта от тумори.  CDG също така намалява мултиплицирането на раковите клетки.

Смята се, че една от причините пушачите да развиват рак на белия дроб, е ниското ниво на D-глюкарова киселина. Пушачите имат 29 процента по-малко d-глюкарова киселина отколкото здрави индивиди. Друго проучване при плъхове показва, че калциевият-d-глюкарат намалява с 30% образуването на рак на кожата.

Няма гаранция, че калциевият-d-глюкарат предотвратява рака, но всичко може да бъде от полза.

2. Детоксикация на черния дроб

Когато калциевият-d-глюкарат се приема през устата, той се метаболизира в глюкарова киселина. Това е активната форма на калциев-d-глюкарат, която се произвежда по естествен път от организма. Глюкаровата киселина не съществува като хранителна добавка и затова е необходимо да си закупите калциев-d-глюкарат. Друга полза от CDG пред глюкаровата киселина е по-дългия период на детоксикация. CDG детоксикира черния дроб за пет часа вместо за един.

Глюкаровата киселина се свързва с токсините в стомаха, които след това се отстраняват с урината. Глюкаровата киселина също така циркулира в организма, където изпълнява същата функция – да унищожава и освобождава токсините. Отстраняването на токсини от черния дроб засилва чернодробната функция и подпомага нормалния метаболизъм. Това ще помогне на черния дроб да изхвърли и други токсини, които биха могли да причинят проблеми.

Допълнителна полза: Справяне с проблемите, породени от консумацията на храни с високо съдържание на протеини

За хората е естествено да приемат големи количества белтъчини и мазнини. Нашият черен дроб и бъбреци ефективно преработват протеините и могат да отстраняват вредните отпадни продукти като амоняк. Хората, обаче, могат да се справят само с тези токсини. Човешкият организъм участва в парирането на ксеноестрогени, замърсители на въздуха, хронични инфекции и микотоксини. Това оставя много малко място за справяне с метаболитите на протеина. Нашият съвременен свят е толкова замърсен, че хората не винаги намират необходимите средства да отстраняват естествените отпадни продукти на нормалния метаболизъм. Ако спазвате диета с високо съдържание на протеини (25-35 процента), трябва да обмислите възможността да приемате допълнително калциев-d-глюкарат.

3. Отстраняване на свръхпроизводството на естроген

Високите нива на бета-глюкурониди увеличават броя на естроген рецепторите. Това означава, че естрогенът, който е трябвало да бъде екскретиран, сега може да се свързва с повече рецептори. Това може да доведе до повишен растеж на тъкани, рак и даже на гърди при мъжете.

Доминирането на естроген е една от водещите причини за инфертилитет, рак и други здравни проблеми при жените. Едно от най-често използваните лекарства при повишени нива на естроген е тамоксифен. Тамоксифен има редица нежелани ефекти включително инсулт, кръвни съсиреци, рак на матката и катаракта.

Нови изследвания показват, че CDG може да бъде точно толкова ефикасен колкото и Тамоксифен за лечение на естрогенно доминиране. CDG позволява свръх количеството естроген да бъде изхвърлено от организма. Едно проучване през 2003 г показва, че калциевият-d-глюкарат може да бъде толкова ефикасен за превенция на рака колкото и Тамоксифен.

В едно проучване, калциевият-d-глюкарат показва способност да намалява с 48 процента броя на естроген рецепторите. Освен това той понижава серумните нива на естрогена с 23 процента.

Високото ниво на естроген представлява проблем и за мъжете. Независимо дали сте мъж или жена, калциевият-d-глюкарат помага за поддържането на нормален хормонален баланс.

4. Понижаване на LDL холестерола

Въпреки многобройните ползи за здравето от палео диетата, един от загадъчните отрицателни ефекти е повишеният LDL холестерол.  Пол Жамине пише един отличен пост на тази тема и голям брой хора споделят, че имат високи нива на LDL холестерол.

Не само, че се повишава нивото на общия холестерол, но и на LDL холестерола. Това не е непременно нещо лошо стига да е A LDL тип ( не-атерогенен). Но понеже да бъдеш “Хелт Фрик” означава да правиш всичко възможно, за да си осигуриш оптимално здраве, това е нещо, с което човек трябва да се справи. Високото ниво на LDL не е непременно проблем. То е признак за увреждане на тъканите или за токсини, което вече е проблем.

Когато клетките са стресирани или увредени, те се нуждаят от холестерол, за да бъдат възстановени. Както изтъква д-р Жамине, високите нива на LDL са необходими за възстановяването на увредена тъкан.

Организмът изпраща LDL молекули, които снабдяват различни части от организма с холестерол и мазнини. Ограниченият кръвоток е една от формите на стреса. Калциевият-d-глюкарат се метаболизира до глюкарова киселина. Глюкаровата киселина намалява производството на бета-глюкуронидаза от чревните бактерии. Намаляването на бета-глюкуронидазата засилва ентерохепаталната (чернодробна) циркулация, което понижава синтеза на холестерол. Това води до понижаване нивата на холестерола.

При плъхове, CDG понижава общия холестерол с 12-15 процента, и LDL холестерола с 30-35 процента.  При хора, CDG понижава холестерола с 12 %, а LDL холестерола с 28 %.  Той може да понижи и нивото на триглицеридите с до 43 %.

CDG не се заиграва произволно с цифрите на холестерола като статините. Той намалява стреса върху черния дроб, което намалява нуждата от холестерол, особено на LDL холестерол.

Дозировка и нежелани ефекти

Нормалната доза за детоксикация е 500-1000mg.  Болни от рак или с високи нива на естроген може да имат полза от приема на 3000-4500mg  дневно.  Няма голямо значение кога ще бъде приемът.

CDG влиза във взаимодействие с алкохола и някои лекарства, които действат на черния дроб като статините. WebMD разполага с пълен списък на взаимодействия, описани тук.

Чрез приема само на тази добавка, Вие можете да намалите риска от рак, да отстраните токсините, да осигурите нормална функция на черния дроб и да понижите нивото на LDL и общия холестерол. Калциевият-d-глюкарат е един от най-безопасните, най-ефикасни видове биохакване, които съществуват.Коментари

Остави коментар

Вашият коментар

* Име:
* E-mail: (Не се публикува)
   Уебсайт: (Site url with http://)
* Коментар:
Код за верификация: