Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания
Архив

Мит № 2 за храненето при бременни: Хранителните добавки с фолиева киселина са безопасни

на 02 юли, 2014 , 0 Коментара

Фолатът (известен най-често, но погрешно, като фолиева киселина) е онзи витамин, който, както всички жени знаят, е жизнено необходим по време на бременност.

Той е необходим за производството на нова ДНК, а новата ДНК е необходима за всички нови клетки. С растежа на бебето в утробата, постоянното клетъчно делене изисква непрекъснато производство на нови клетки. А това на свой ред изисква големи количества фолат.

Освен това фолатът спомага за образуването на здравна неврална тръба, за нормално тегло при раждане и за правилното развитие на лицето и сърцето.

Това обяснява защо препоръчителният дневен прием на фолат по време на бременност е 600 mcg/ден, с 50% по-висок от препоръчителния прием 400 mcg/ден при жени, които не са бременни.

Все пак, препоръчителният дневен прием се базира на количеството, необходимо за предотвратяване на родови дефекти, а не за цялостното здраве. Предполага се, че 50% от приетия фолат се абсорбира. Но проучвания сочат, че тази стойност е средна, а абсорбцията от храната зависи от много фактори, включително и от цинка.

И така, ние знаем, че 1) фолатът играе решаваща роля по време на бременност и че 2) много бременни вероятно не приемат достатъчно количество фолат.

Тези разсъждения ни водят до логичното заключение, че всички бременни жени трябва да приемат добавки с фолиева киселина, нали?

Нека да не прибързваме.

Фолиева киселина и фолат не са едно и също.

Фолиевата киселина е химическо съединение, което не се намира по естествен път в храната или в човешкия организъм. Фолиевата киселина може да се превърне в използваеми форми на фолат, но това превръщане е ограничено при хората. Освен това, фолиевата киселина не преминава през плацентата като природния фолат.

Проучвания сочат, че свръхконсумацията на фолиева киселина (от хранителни добавки) може да доведе до високи нива на неметаболизирана фолиева киселина в кръвта. Всъщност, даже и ниски дози от  порядъка на 400 mcg/ден – количество, което се препоръчва от официалните органи на здравеопазването, могат да доведат до такъв резултат.

Неметаболизираната фолиева киселина се свързва с няколко здравословни проблеми. Тя може да замаскира недостига на витамив В12, да засили развитието и прогресията на някои видове рак и да потисне имунната функция.

За съжаление, повечето мултивитамини, които се използват по време на бременност, съдържат фолиева киселина вместо природен фолат, защото тя е по-евтина. Макар че фолиевата киселина наистина предотвратява дефекти на невронната тръба, тя не притежава другите полезни ефекти на природния фолат. И както вече обясних, свръхконсумацията на фолиева киселина може да доведе до някои здравословни проблеми.

Както винаги, най-добре е да приемаме необходимите хранителни вещества от храната, защото хората така са приспособени да ги абсорбират.  Най-богатите източници на природен фолат са чернияt дроб, зеленчуци като леща и тъмно зелени листни зеленчуци като кел или къдраво зеле.

Все пак, даже и при редовна консумация на тези храни, може да се окаже трудно за бременната жена да си набави необходимото количество фолат.  И макар че препоръчителният дневен прием е 600 mcg/ден, аз препоръчвам прием на общо 800 – 900 mcg/ден от храна и добавки.

Просто се уверете, че избирате добавка, която съдържа природни фолати вместо фолиева киселина.

Тъй като повечето широко употребявани мултивитамини съдържат фолиева киселина, а не фолат, може да се наложи да си поръчате фолат по интернет. Към момента няколко компании продават добавки с природен фолат, между които са Life Extension, Solgar, Metagenics и KAL.

Как да разберете дали в добавката има фолат, а не фолиева киселина?  Прочетете етикета.  Ако на етикета е указано съдържание на „фолиева киселина” в съставките, значи това не е добавката, която ви трябва. Ако пише „фолат”, “5-метил-тетрахидрофолат”, “L-метилфолат” или “Meтфолин”, спокойно можете да я вземете.Коментари

Остави коментар

Вашият коментар

* Име:
* E-mail: (Не се публикува)
   Уебсайт: (Site url with http://)
* Коментар:
Код за верификация: