Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания
Архив

Кокосовото брашно и рецепти

на 25 ноември, 2013 , 0 Коментара
Освен известното Палео брашно от бланширани бадеми, кокосовото брашно (също супер Палео и мое любимо) заслужава внимание.

Кокосовото брашно представлява сушенo, смляно кокосово месо. Можете да се сдобиете с него купувайки го онлайн от специални магазини като нашия или iherb.com. От време на време може да попадате на високо преработено, ултра-бяло кокосово брашно. Избягвайте го! Истинското не е бяло като сирене, а прилича по цвят на пресния кокосов орех - леко кремав. Можете да си направите брашно и вкъщи - с високооборотен кухненски робот или блендер от калибъра на Vitamix. Без мелачка за брашно обаче, консистенцията се получава трудно.

Независимо откъде го купувате, винаги следете кокосовото брашно да не е подсладено. По-голямата част от тези на пазара не е, но нищо не пречи да проверите.

Обезмасляването е една от най-важните стъпки при направата му. Ето защо на кокосовото брашно му липсва невероятния вкус от обилната кокосова мазнина. Това не е предимиство, но е разбираемо, като се има предвид, че става дума за сухo брашно предназначено за печене (въпреки че се използва и за сурови десерти). Това е един от малкото недостатъци на кокосовото брашно. Вкъщи използвам Dr Goerg Bio-Kokosmehl (кокосово брашно). 100 гр от него съдържат:

- 12.6 грама мазнини (от които 11.6 грама наситени мазнини) - не забравяйте, че наситените мазнини са полезни за нас)
- 57.8 грама въглехидрати (40 грама фибри, като нетният брой на въглехидратите е само 17.8 грама)
- 20 грама белтъчини (20% от съдържанието)

Тези хранителни стойности са доста добри на фона на обикновените пшеничени и бели брашна, които повишават кръвната захар значително. Тъй като огромното количество фибри (40% от съдържанието) допълнително намаляват гликемичния индекс на храните приготвени с този продукт, брашното е изключително подходящо за диабетици, както и за хора, спазващи ниско въглехидратна диета. Кокосовото брашно е една от естествените храни с най-високо съдържание на фибри. Аз лично съм експериментирала да консумирам големи количества от брашното под формата на хляб (рецепта по-долу) и непосредствено след това да си измеря кръвната захар. Кръвната захар не се повишава значително (ако изобщо се повишава), а чувството за ситост настъпва бързо и е дълготрайно. Бадемовото брашно е по-тежко, което е по-близко като консистенция до “забранените брашна”, е почти два пъти по-калорично от кокосовото. Кокосово брашно може да се използва за печене, но имайте предвид, че е много сухо и не се слепва добре (затова не може да се използва като сгъстител за сос).  Кокосово брашно не съдържа фитинова киселина, която се свързва с минералите и не позволява на тялото да ги усвои. Както знаем, това е и една от основните причини да избягваме бобовите и зърнени храни и да прекаляваме с ядките. Тъкмо тази фитинова киселина допринася за свойството на зърнените брашна да се слепват по-добре от кокосовото. За да избегнете този “недостатък” (а всъщност предимство), добавете повече яйца към сместа, което позволява да се получи желаната гъстота (по-скоро като на кекс отколкото като на тесто за хляб. Използвам брашното също така с яйце за лека панировка на пържено пиле или калмари с кокос. Предполагам, че ще се получи добре и със скариди или риба.

Ето и няколко рецепти:

Кокосов Хляб

Аз не съм голям хлебар, но мога да оценя тези, които са. За начинаещи Палео любители, на които все още им липсва хляба, защо не опитате да си направите хляб с кокосово брашно? Леко сладък и доста по-светъл (за разлика от плътния хляб с брашно от бадеми), този кокосов хляб е един чудесен здравословен заместител.

Продукти:
6 яйца
1/2 чаша Ghee (или масло)
1-2 с.л. мед, в зависимост от вкуса (или подсладител като ксилитол или еритритол)
1/2 чаена лъжичка морска сол (или хималайска)
1 чаена лъжичка сода за хляб (изпуснете содата, ако използвате само подсладител без захар или мед)
3/4 чаена чаша брашно от кокос
млян карамфил (по желание)

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160 градуса. Разбъркайте всичко заедно или използвайте блендер, докато сместа стане хомогенна. Намажете тигана с масло или кокосово масло и изсипeте сместа. Пече се в продължение на 20 - 40 минути. Проверявайте с клечка за зъби.

Кокосови Палачинки

Намъжете ги с мед или добавете ягоди/малини и домашно сирене или просто ей така си ги хапвайте. Много лесни за приготвяне.

Продукти:
4 яйца
1/4 чаша кокосово брашно
1/4 ч.л. екстракт от ванилия
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
1 супена лъжица мед или подсладител (ксилитол или еритритол)
1/4 чаша домашно прясно мляко (пълномаслено) или качествено кокосово мляко

Начин на приготвяне:
Смесете съставките. Оставете сместа да преседи в продължение на пет минути. Намажете тигана с мазнина и го загрейте на средна температура. Изсипете около 1/4 чаша от сместа за всяка палачинка. Оставете ги да покафевеят преди да ги обърнете.

Пиле с кокосовa коричка

Тaзи рецепта не изисква дори списък със съставките. Просто вземете пилешки гърди (или скариди, калмари, риба). Подправете със сол и черен пипер. Потопете в разбито сурово яйце, след това ги оваляйте в кокосово брашно. Потопете отново в яйцето и за финал оваляйте в кокосови стърготини (ако имате).  Изпържете ги в кокосово олио или ги направете соте в малко масло или ghee. Хрупкави, вкусни и ниско-въглехидратни.

Имате други палео идеи или рецепти? Уведомете ни в секцията за коментари!



Коментари

Остави коментар

Вашият коментар

* Име:
* E-mail: (Не се публикува)
   Уебсайт: (Site url with http://)
* Коментар:
Код за верификация: