Количката е празна!
Контакти
Телефон: +359 888 644 330

адрес и запитвания
Архив

Думи за европейския зехтин

на 15 януари, 2014 , 0 Коментара

Най-доброто време за любителите на качествен зехтин е сезонът за събиране на реколтата в Европа, от Октомври до Декември, когато става готова новата годишна продукция на студено пресован зехтин от първата преса на маслините. Друг добър период е началото на лятото. Тогава се внася зехтин от страни производителки в южното полъкълбо след събирането на реколтата през месец май, предимно Южна Америка, Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия. Точно след събирането на реколтата е моментът да разберете що е истински зехтин.

Обикновено малко след реколтата излиза и годишното издание на ръководството Flos Olei, публикувано на английски и италиански език от Marco Oreggia и Laura Marinelli. Изданието представя световните топ ферми-производители в 45 страни. Това, което прави впечетление е фактът, че ръководството споменава и други производители освен познатите ни Гърция, Испания и Италия. Хърватия, nнапример, чиято продукция е почти непозната за потребителите в нашата страна, държи топ място в класацията за марки. Освен това Flos Olei предоставя интересна информация за по-малко известни територии с производство на зехтин. Ако пътешествам из Средиземноморието или където и да е било по света, определено бих искала Flos Olei в куфара си. (Можете да намерите безплатно копие на изданието от 2014 година онлайн на marco-oreggia.com.)

Шест съвета при покупката на зехтин

  1. Никога не купувайте зехтин в прозрачни стъклени бутилки. Светлината е враг на маслиновото масло. И най-добрият зехтин ще пострада изложен на светлина на полиците в магазина.  Търсете зехтин в тъмнозелени бутилки или още по-добре в тенекиени кутии/бидони.
  2. Прегледайте етикета за информация относно реколтата и/или времето на бутилиране. Текущите регламенти на Европейския съюз са захтина да има срок на годност от 18 месеца след бутилирането, но новите правила може би ще изискват да се споменава и датата на добива. Зехтинът не става по-добър с годините. Общоприето е да се твърди, че добрият зехтин ще издържи две години - но това зависи как е съхранявам междувременно.
  3. При европейските марки зехтин (от Португалия, Италия, Испания, Гърция, Франция) търсете символ за защитено наименование за произход (известни като DO, DOP или АОС за Франция) или защитено географско указание (ЗГУ). Това не е 100% гаранция за качество, но е един от критериите.
  4. Най-висококачественият зехтин е добит от самостоятелни производители, които залагат на качеството, обработвайки сами собствените си насаждения и налагайки контрол върху производството на място (Същото е и като при виното, най-добрите вина са ботелирани в имението, където се отглежда гроздето и се произвежда виното, обикновено от малки производители). Гледайте за издаваща информация на етикета: името на производителя, детайли за начина на събиране и производството. Дори и да не разбирате написаното, информацията е показател за това, че  производителят е горд с практиките си, за да прави публично изявление за това. Почти всички производители имат и уеб адрес, където можете да намерите допълнителна информация. И последно, бъдете проницателни: ако на етикета пише, че зехтинът е пресован от краката на селяни от Тоскана или е отлежавал в дъбови бъчви, не се връзвайте и не купувайте.
  5. Вкус и вкус и вкус - използвайте всяка възможност да се вземе проба маслиново масло и го правят разумно. Повечето потребители - и не само в САЩ, - казват те харесват аромата на мухлясал масло, и fustiness е сериозен дефект. Само чрез дегустация отново и отново ще бъде в състояние да потвърди разликата между свежест и fustiness. (Какво мухлясал вкус? Малко като стар сено оставен в ъгъла на хамбара, докато тя расте плесенясал. Вкусът всъщност идва от маслини, които са останали прекалено дълго, преди да натиснете.)
  6. Вкус и вкус и вкус – използвайте всяка възможност да изпробвате зехтина преди да се заредите за целия сезон и си настройте добре вкусовите рецептори. Повечето потребители казват, че харесват аромата на престояло (отлежало) при зехтина, но това реално е мухъл и затова е и огромен дефект. Единствено чрез многократна дегустация ще различите вкуса на пресния от застоялия зехтин. (Как е на вкус плесенясалият зехтин? Малко като старо сено забравено в ъгъла на хамбара. Не че съм опитвала. Вкусът на мухъл се получава, когато маслините са оставени прекалено дълго преди да се пресоват.
  7. Във всеки случай, най-добре е да пътувате до регионите, където се произвежда зехтинът по време на добива. Това е безспорно най-добрият начин да се запознаете с естеството на тази най-престижна съставка. Мисля, че мoга да гарантирам, че след като веднъж сте пътували и дегустирали зехтин, ще приемете друга вяра и кой знае, може би дори ще се фанатизирате като мен.


Коментари

Остави коментар

Вашият коментар

* Име:
* E-mail: (Не се публикува)
   Уебсайт: (Site url with http://)
* Коментар:
Код за верификация: